0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A borok finomseprős (sur lie) érlelésének technológiája

Hazánkban és a világ más részein egyaránt a hagyományos technológiában a borokat minden esetben fahordóban érlelték, vagyis a különböző űrmértékű ászokhordók biztosították a bor megfelelő tárolását és érlelését, fehérborok esetében a kierjesztést is. A fahordós érlelést az utóbbi évtizedekben sokfelé felváltották a reduktív technológiák különböző típusai, melyek elsősorban a szőlőből származó, elsődleges aromaanyagok megőrzését teszik lehetővé.

A reduktív technológia olyan fajták és borok készítésében ad jó eredményt, amelyek legfőbb értéke a fokozott illat- és zamatkoncentráció, ugyanakkor a hosszabb idejű érleléshez szükséges nagyobb beltartalommal (magas alkohol- és cukormentes extraktartalom, viszonylag magas titrálható savtartalom) nem rendelkeznek. (…)
 

 

Forrás: