Joggal merülhet fel a kérdés: vajon miért van helye egy borászati szaklapban a rövid italokról szóló írásnak? Rögtön közlöm az indokot is: a rokonság okán. A rokonság igen régi és az alapokig nyúlik vissza. Igaz ugyan, hogy ezen italok készítésének módja, a desztilláció már ismert volt az ókorban is (Arisztotelész leírta, hogy a felforralt tengervíz gőzeinek lepárlásával kapott víz már nem sós, és id. Plinius is említést tesz gyanták kondenzációjáról), de az eljárás rendszeres alkalmazása az arabokhoz fűződik. Ők pedig bor lepárlásával állítottak elő új termékeket, köztük égetett szeszeket. Alkohol szavunk – amely valójában nemzetközi, és német közvetítéssel jutott el hozzánk, valamikor az 1500-as években – az arab al-koh’l szóra vezethető vissza. (…)
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.