2017. március 28., kedd
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és Vetőmagvilág melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. márciusi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. márciusi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. márciusi száma         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/1-2. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

Láthatatlan segítőink
Borászati Füzetek (2016-6. szám)
Dr. Németh Krisztina
2016.12.10., szombat, 11:57

Az ökológiai termesztésben egyre többször elhangzó kifejezés a biodiverzitás mint fogalom. De vajon mit értünk e fogalom alatt és hogyan értelmezhető egy szőlőültetvénnyel kapcsolatban?

A biodiverzitás az élővilág sokfélesége, mely több szinten értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot, de egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a szőlőültetvényeink biológiai sokfélesége. Egy-egy területen előforduló fajok száma és az egyedek mennyisége nagymértékben függ az ökológiai viszonyoktól, a társulásban résztvevő növényfajoktól, állatfajoktól, és termesztési körülményektől, a termesztéstechnológiától, a felhasznált kemikáliáktól, vagyis az emberi tevékenységtől. Az ember által okozott beavatkozások hatására növekszik a biológiai sokféleségre nehezedő nyomás. Ma a fajok kihalásának elsődleges oka az élőhelyek átalakítása, mely hozzájárult egyes fajok eltűnéséhez mások felszaporodásához. Az élőlények közötti egyensúly megbomlása számos problémához vezet, mely termesztési szempontból nem elhanyagolható. A kemikáliák használatával csak látszólagos „tisztaságot” tudtunk az ültetvényeinkben előidézni, nem gondolva arra, hogy közben megváltoztatjuk a növények védelmi rendszerét, a totális szerekkel pedig mindent kiirtunk a környezetünkből. (...)

A cikket a Borászati Füzetek 2016-6. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!