2017. március 28., kedd
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és Vetőmagvilág melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. márciusi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. márciusi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. márciusi száma         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/1-2. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

Ahol a világ legdrágább borát tárolják
Borászati Füzetek (2015-6. szám)
Munkatársunktól
2016.01.13., szerda, 10:40

Nem mindennapi látványt nyújt a világ egyik leghíresebb borászatának, a Château Cheval Blanc-nak a legújabb pincészete, amelyet Christian de Portzamparc építész tervezett a bordeaux-i­ borvidéken­ található­ Saint­ Emilion hegyközségbe – írja a designboom.com a borászatról, mely egyike annak a négy pincészetnek, ami megkapta a legmagasabb Premier Grand Cru Classe (A) besorolást a régióban.

Az elismerés minden bizonnyal kijárt a borászatnak, hiszen a Château Cheval Blanc 1947-es évjáratú borát tartják minden idők egyik legjobb borának, amiért négy évvel ezelőtt potom 70 millió forintot csengetett ki egy rajongó. Ennek tudatában nem lehetett könnyű dolga az 1994-ben Pritzker-díjat nyert francia építészcsapatnak, akik a szőlővel vizuálisan egy térben képzelték el a tetőkertet kapott pincészetet.
Az 5250 négyzetméternyi területre felhúzott vasbeton szerkezetű épület a természetes fényt a tetőablakokon át kapja, belső terét pedig szintén betonból kiöntött, belső válaszfalként, illetve szoborként funkcionáló hordók teszik egyedivé és látványossá.
„Az eredetileg egy, a kastély üvegházaként funkcionáló kis épületet recepcióként kapcsoltunk az új részhez. A nyitott udvar több célt is szolgál, melyből könnyen be lehet lépni az 566 hordót befogadó pincébe, a műhelyként funkcionáló termet pedig az arab kultúrában népszerű mashrabiya stílusban elhelyezett téglafalak választják el a többi helyiségtől. A zölddel beültetett tetőnek köszönhetően az ide látogatók szemügyre vehetik a tájat és a szőlőültetvényeket. Ez az a pont, ahol az építészet és a modernitás találkozik az évszázados tapasztalattal” – magyarázza az építész a kivételes borairól ismert pincészet kialakítását.

 

 

 

 


 

A cikket a Borászati Füzetek 2015-6. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!