0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Irányított vs. spontán erjesztés

Kevés olyan fejezet létezik a borászat tudományterületén belül, amely jobban megosztaná a gyakorló szakembereket, mint a szelektált fajélesztők használata, vagy azok alkalmazásának elutasítása. Az előbbit irányított, az utóbbit spontán erjesztésnek nevezzük. Véleményem szerint a témát számos tévhit övezi és sok esetben az érvek és ellenérvek sem tisztán szakmai alapokon, hanem sokkal inkább téves információkon, vagy félreértéseken alapulnak.

Objektív szakmai álláspontot csak abban az esetben fogalmazhatunk meg, ha az erjesztési folyamatot végrehajtó élesztőgombák mikrobiológiájában lezajló alapvető biokémiai folyamatokat ismerjük. Az élesztők egysejtű, mikroszkopikus méretű gombaként a világ szinte minden részén megtalálhatók tömlősgombák. (…)

 

 

Forrás: