2017. március 28., kedd
  • Olvassa minden nap az agrárium friss híreit az MmgOnline agrárhírportálon!         Fizessen elő a Magyar Mezőgazdaságra, Magyarország egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó hetilapjára!         Ezen a héten PénzMag és Vetőmagvilág melléklet a Magyar Mezőgazdaság hetilapban!          Megjelent a Kistermelők Lapja 2017. márciusi száma!         Megjelent a Méhészet 2017. márciusi száma!         Megjelent a Borászati Füzetek 2017/1. száma!        Megjelent a Pegazus - a lovasok lapja 2017. márciusi száma         Megjelent a Kertbarát Magazin 2017/1-2. száma!       Fizessen elő Magyarország nagymúltú kertészeti szaklapjára, a Kertészet és Szőlészetre!

Lapszemle

A borok finomseprős (sur lie) érlelésének technológiája
Borászati Füzetek (2016-6. szám)
Barócsi Zoltán
2016.12.10., szombat, 11:59

Hazánkban és a világ más részein egyaránt a hagyományos technológiában a borokat minden esetben fahordóban érlelték, vagyis a különböző űrmértékű ászokhordók biztosították a bor megfelelő tárolását és érlelését, fehérborok esetében a kierjesztést is. A fahordós érlelést az utóbbi évtizedekben sokfelé felváltották a reduktív technológiák különböző típusai, melyek elsősorban a szőlőből származó, elsődleges aromaanyagok megőrzését teszik lehetővé.

A reduktív technológia olyan fajták és borok készítésében ad jó eredményt, amelyek legfőbb értéke a fokozott illat- és zamatkoncentráció, ugyanakkor a hosszabb idejű érleléshez szükséges nagyobb beltartalommal (magas alkohol- és cukormentes extraktartalom, viszonylag magas titrálható savtartalom) nem rendelkeznek. (...)
 

 

A cikket a Borászati Füzetek 2016-6. számában olvashatja.

Hírlevél

Ismerősnek jelölöm

Magyar Mezőgazdaság Kft. 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Tel.: +36 (1) 470-0411 Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294

Copyright © Magyar Mezőgazdaság Kft. 2009. Minden jog fenntartva!