0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az erdélyi bortermelés keleti határa

„S ha majd kiforrott a most mézédes must s a tüzes hegyi új bort ihatjuk, első szavunk, fohászunk legyen, hogy: Isten áldd meg a magyart!”

Az erdélyi bor története több ezer éves, már a római birodalom alatt virágzott Erdélyben a szőlőtermesztés. Jelentős borvidékek léteztek Temesvár, Gyulafehérvár, Torda, Kolozsvár térségekben, a Szilágyságban, a Maros és a Küküllő vidékén. Az erdélyi éghajlat, domborzat, talajadottságok, a tengerszint feletti magasság rendkívüli módon kedveznek a szőlőtermesztésnek. A XV. században a bortermelés olyan jelentős volt, hogy erdélyi borokat szállítottak Magyarországra, és a királyi udvarba is. Erdélyben II. József végeztette el az első hivatalos földmérést és összeírást, a szőlőterület akkor 58503 hektárt tett ki, a termés jó évjáratban egymillió hektoliterre rúgott. (…)
 

Forrás: