Az erdélyi bor története több ezer éves, már a római birodalom alatt virágzott Erdélyben a szőlőtermesztés. Jelentős borvidékek léteztek Temesvár, Gyulafehérvár, Torda, Kolozsvár térségekben, a Szilágyságban, a Maros és a Küküllő vidékén. Az erdélyi éghajlat, domborzat, talajadottságok, a tengerszint feletti magasság rendkívüli módon kedveznek a szőlőtermesztésnek. A XV. században a bortermelés olyan jelentős volt, hogy erdélyi borokat szállítottak Magyarországra, és a királyi udvarba is. Erdélyben II. József végeztette el az első hivatalos földmérést és összeírást, a szőlőterület akkor 58503 hektárt tett ki, a termés jó évjáratban egymillió hektoliterre rúgott. (…)
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.